Frida & Davids blogg

2013-06-04
12:09:00

PRA-fri
 
Tänkte meddela alla valpköpare från I - kullen att Tira är testat för PRA och resultatet blev PRA-fri. Hon är alltså inte bärare av PRA genen och eftersom Killer som är pappan till I-kullen, också är PRA-fri så betyder det att ingen av valparna kan utveckla PRA, dom kan inte ens vara bärare av PRA genen, så ALLA valpar är Hereditärt PRA fria och även hereditärt CL fria =) känns så skönt!!!
 
Det är ännu i Sverige inget krav på att PRA testa sina ES. Men eftersom det har börjat dyka upp vissa fall av PRA och PRA bärare i engelsk setter så kände vi det som en självklarhet för oss att testa Tira eftersom hon används i avel. I Norge är det just nu krav på att En av föräldradjuren ska vara testade för PRA-prcd. Så det finns en möjlighet att det kravet kommer till Sverige också inom en framtid. Men nu vet ni i I-kullen att era hundar INTE behöver testas :) eftersom dom är hereditärt fria, genom föräldrarna, som jag skrev tidigare. 
 
Påminner också om HD röntgen som gärna får göras nu efter 1 års ålder. Ni får gärna höra av er till oss om ni behöver hjälp eller funderar över något. Även om ni vill ställa ut eran hund och behöver hjälp med träning/anmälan eller vad det nu än kan vara så är ni välkomna att höra av er. Vi hjälper gärna med allt vi kan =)
 
 
Ikväll är det lydnadstävling för tira och david som ska tävla detta år i Hund och förar pokalen. Sist tira deltog 2011 så vann och hon david hund och förarpokalen. Man räknar in 2 bästa resultat jaktprov under året, en utställning (tror det är en bara?) , lydnasprov, och trapp skyttetävling för föraren =) 
 
 
Det var all uppdatering för denna gång! På återhörande =) snart kommer information ut på hemsidan under "parningar" med vilken hane vi kommer välja att använda på tira till sensommarens parning..