Frida & Davids blogg

2013-09-13
12:38:36

Sorg
 
Det är verkligen hemskt att tänka att det inte blir några valpar efter Tira/Birk som vi sett så mycket framemot. Tira har fick ju som några av er läsare kanske redan vet, livmoderinflammation, och alla valpara i magen dog. Man kan knappt tro det är sant, men sådan maximal otur har Tira haft denna gång.
 
Det började med att Jag (frida) tyckte att Tira betedde sig konstigt i några dagar.. och magen som jag sett börja växa i vecka 6, tycktes sjunka och hon hade frossa varm nos och ville inte äta.. Jag åkte till veternären och man kunde konstatera att valparna i magen inte lever och att hon har livmoderinflammation. Tira fick direkt abortspruta och antibiotika sattes in.. Hade jag kommit in lite senare vet man ju inte hur det hade blivit med hennes eget liv?? kanske hade hon inte överlevt.. Hursom helst så har denna historia iallafall slutat väl för Tira.. Hon har svarat bra på behandligen och igår var vi på återbesök och veterinären kunde konstatera att livmodern INTE behöver opereras bort.. vilket känns som en enorm lättnad..Tira kommer alltså klara sig utan men och just nu är hon riktigt pigg och man ser verkligen hur laddad hon är för att åka ut och börja jaga igen =)
 
Vi är väldigt tacksamma att det gick så väl som det ändå gick! och det känns motigt just nu att ta valpar på Tira.. hur ska man våga igen? man vill INTE förlora henne..hon är alldeles för bra för att förloras... även om hon förstås haft maximal otur nu.. och denna konbination Tira och Birk har ju jag och david sett fram emot så länge och planerat inför så länge.. vi hade så stora förhoppningar och bra valpköpare till kombinationen så just dom förlorade valparna känns verkligen som en stor förlust.. kändes nästan som att vi redan hade våran valp här.. och nu blir det inte så..
 
Men vi har hunnit fundera mycket under tiden Tira har varit sjuk.. och efter att vi "smält" detta med Tira så funderade vi fram och tillbaka hur vi nu ska göra, om vi skulle testa göra kombinationen igen.. vi VILL verkligen testa blanda dom här enormt starka jakt linjerna som tira och birk har i sig... och ändå vill man Inte para Tira nu på ett tag.. vill att hon ska få tävla nu och bara vara.. så hon hinner ha några löp och vi ser att ingen livmoderinflammation kommer tillbaka..
 
Så vi har kommit på en ide.. eftersom vi så gärna vill göra denna kombination och ha en valp av den, så har vi ju sådan tur att vi har Spraka i kenneln.. Tiras kullsyster.. som Anders och David äger tillsammans..
Så Spraka kommer paras istället för Tira, med Birk, alltså samma hane som Tira parades med.. Detta blir en likvärdig kombination som Tira/birk, och Spraka är ju enormt väl premierad på jaktprov.(1 ÖKL HP, 1 SKL CERT, 3 SKL CK). :) hon är ETT CK frrån jaktprovs championatet.. och hon har även CERT på utställning..så när spraka löper i December/januari så ska vi para henne med Birk och behålla en Tik valp därifrån. Som DEN förhoppningsvis kan bli vårt nästa framtida hopp :)
 
Känns som att det blir en väldigt bra lösning. Vi får en valp från den kombinationen vi vill ha, och Tira får tävla och jaga! Helt perfekt med andra ord!
 
det var dom funderingar jag hade att bjuda på idag! På återhörande