Frida & Davids blogg

2014-04-26
12:15:25

Valparna 5 veckor (på måndag)
 
Snart är valparna 5 veckor och jag har fotat uppställningsbilder av valparna.. sofie fick vara fotograf! Gick jätte bra men är ju lite tjorvigt att fota 5 veckors valpar så man fick ta 10-15 bilder på varje valp så kanske en eller 2 st blir bra ;)
 
 
Giddes J Laimu
 
 
Giddes J Tarra
 
 
Giddes J Sarvas
 
 
Giddes J Ripas
 
 
Giddes J Pessina
 
 
Giddes J Ravna
 
 
Giddes J Rasaka
 
 
Laiumu igen
 
 
Tarra
 
 
Sarvas
 
 
Ripas
 
 
Pessina
 
 
Ravna
 
 
Rasaka
 

2014-04-22
14:31:00

valparna 4 veckor
Nu ska jag äntligen uppdatera :) har varit lite fullt ös här under påsken så har inte hunnit med det. Vi har varit uppe i fjälls och tränat Tira och Vega. Har varit super bra väder men jag har pendlat fram och tillbaka eftersom vi inte vill lämna valparna och spraka hemma själv för länge.Fjällen ligger ju 30 minuter med bil från vårt hus så är inte så långt man behöver åka ;)
 
Med valparna går det jätte bra, dom har blivit jätte stora och dom kommer över valplådan så vi har tagit bort "dörren" så att dom ska kunna gå ut och in ur lådan som dom vill-...så nu springer dom ut och in ur lådan. Lådan har vi inne i en valphage som är 2 gånger 2 meter.. så dom har utrymme att leka. När valparna är 6 veckor ska dom börja få vara ute lite på dagarna. Till det ska nog allt ha hunnit tina upp i rastgården så dom slipper springa på snön. Dom har börjat äta vanlig mat också vilket dom uppskattar. Dom har helt plötsligt förvandlats till hundar.. dom skäller skriker och bråkar med varann ibland,.. retas och leker.. mamma spraka har uppfostrat EN valp än så länge.. tik nr 3.. hon morrade dovt och hotfullt men valpen lyssnade inte så den fick sig ett litet bett ;) så nu vet förhoppvis den valpen iaf vad morr betyder =)
 
Sen har vår veterinär varit hos oss igår och chippat valparna..alla har alltså fått sina namn.. Vi har döpt alla valparna till olika fjäll/platser runt vår stuga (hytta) i torneträsk. Dom har fått namn efter riktigt bra ripmarker =) Varför vi redan chippat dom och reggat dom i SKK är för att vi har igår tagit PRA test på valparna och skickat till norges veterinärhögskola. Vi har en super bra veterinär som alltid är så hjälpsam och hjälper oss med allt möjligt!! det är vi så tacksamma över :) Även om valparna är döpta i sin stamtavla så får alla valpköpare givetvis välja själv vad sin egen valp ska bli kallad för. Vi ville göra PRA testet så att våra valpköpare slipper göra det själva.
 
 
Hane nr 1 Giddes J Laimu , döpt efter Laimuviken
 
 
Giddes J Tarra , hane nr 2.. döpt efter Tarrakoski :)
 
 
Tik nr 1 Giddes J Sarvas , lilla pigan är alltid så trött just när jag ska fota!
 
 
Tik nr 2, Giddes J Ripas , finns 2 ställen runt träsket, Lill Ripas och Ripas.. denna tik har ett ripöga därför fick just hon namnet ripas.
 
 
Tik nr 3. Giddes J Pessina
 
 
Tik nr 4.. Giddes J Ravna
 
 
 
 
 
 
Tik nr 5.. lite tilltuffsad på bilden (nyvaken) ;) Giddes J Rasaka
 
 
I veckan ska vi fota uppställningsbilder på valparna-.. nu har man börjat kunna ana lite det exteriöra med vinklar päls huvud osv :) så det får ni se i veckan. Vi ska försöka lyckas att ställa upp 7 st busiga valpar också ;)
 
 
Tarra tuggar på min fot :)
 
 
 
 
Ripas, Ravna och Sarvas vill ut ur lådan..
 
 
mat dags
 
 
pessina :)
 
 
Ripas
 
 
Det var allt för idag! har säkert glömt skriva 50% av vad jag hade att skriva! men uppdaterar i veckan igen och då får ni se helkroppsbilder av valparna :)
 
tjing
 

2014-04-14
13:56:13

TIRA 2 SKL, CK, R-CACIT, HP, i björkis cup i abisko!!
 
 
Vilken bra vår vi haft med Tira!! Förra helgen i Ritsem tar hon 1 ÖKL HP (för andra gången) och ihelg i björkis cup i abisko placerar hon sig som 2a i segrarklassen och får CK, HP och R-CACIT!! Vi är såå glada för detta =) En pointer slog tira pga att den var aningen lydigare än tira.. men domaren Pekka Mattson sa att det var väldigt lite som skiljde mellan 1an och 2an..! Giddes H Kalla fick 3 SKL eftetrrsom hon hade fågelarbete utan resning för fåglarna var väldigt skygga på morgonen..
 
Tira med sin otursperiod med livmoderinflammation osv har hon verkligen fått revansch för =) hela tira känns så glad och hon är jätte pigg och uppåt hela tiden! Världens bästa tira <3
 
 
Och våra fina valpar har hunnit bli TRE hela veckor idag! det är nu som de är som gulligast ;) snart blir dom monster så får passa på att mysa med dom nu.. känner att tänderna är påväg ut vilken dag som helst på dom..
 
 
Hane nr 1.. en riktigt ljus kille!
 
 
hane nr 2..
 
 
tik nr 1.. har redan börjat få mörka pigment runt ögon :) gilla!
 
 
Tik nr 2.. en riktigt stor tjej dethär..
 
 
tik nr 3 har också börjat bli mörk runt ögonen :)
 
 
tik nr 4
 
 
tik nr 5..trefärgad :)
 
det var allt för denna dag! på återhörande
 
 

2014-04-08
12:43:00

Tira 1 ÖKL hp och även provets bästa ÖKL hund i Ritsem
 
Ihelg har david tävlat med Tira i Ritsem. Eftersom segrarklassen bara är en dag så tävlade han i ÖKL på Lördagen. Tira har ju redan 1 AK i Norge sedan tidigare. Men på Lördagens ÖKL prov så fick hon två fågelarbeten med res och hon fick 1 ÖKL hp :) hon fick även vandringspris för Ritsems vinterprovs bästa ÖKL hund. Super kul! I segrarklassen på Söndag så gick hon i första släppet mot pointer Certina, nästan direkt in i första säppet har dom samstånd mitt på kalfjället. Dom ser ripan och båda hundarna börjar rycka lite, ripan lättar framför nosen på dom och ingen av dom kunde hålla sig. Blev en liten vända ;) tyypiskt tira när det är konkurrens.. hon blir ett monster!! utan konkurrens kan hon hålla sig i skinnet men blir det samstånd så är det ofta hon inte riiktigt kan hålla sig så lugn som hon borde. Men så kul är att Mahjorts Barry (tira och sprakas kullbror) kom 3a i SKL med CK!! jätte grattis maja och janne till en kanon helg igen för era uppfödda hundar =) Både tira med 1 ökl hp och barry med placering och CK i SKL!!
 
 
tira sneglar förnöjt på sina diplom :) både Vandringspriset och HP bägaren och 1 ÖKL HP diplomet.
 
Satt och funderade på en grej.. tira har 6 st premier..
 
1 UKL
1 UKL HP
1 UKL HP
3 ÖKL (Fällning mitt framför nosen som blev en knall och fall apport)
1 AK
1ÖKL HP
 
alltså 5 av 6 permier är 1or =) får hoppas hon kan hålla sig i skinner i SKL i helg i abisko :)
 
det var allt för mig idag, nedanför finns bilder på valparna (14 dagar) när valparna blir större kommer jag uppdatera om dom mer än en gång i veckan.. just nu händer det inte så mkt där i lådan.. men snart blir det fullt ös då blir det lite filmer osv på dom också!
 
 
 
 

2014-04-07
20:56:36

valparna 14 dagar, öppnat ögonen
 
hane nr 1
 
 
hane nr 2
 
 
tik nr 1.. just Nu den som börjat sticka ut lite.. hon är ganska vild!
 
 
tik nr 2..
 
 
tik nr 3..
 
 
tik nr 4...
 
 
tik nr 5..
 
 
 
dom har blivit så rörliga så dom klättrar på mamma spraka..